Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen: een unieke kijk op de biodiversiteit!

19 Jan Bezoekerscentrum Lieteberg is trots, want onze eigen entomoloog Zoë Vanstraelen, verantwoordelijke voor educatie van Bezoekerscentrum Lieteberg schreef mee aan dit lijvige rapport over de biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Nooit eerder in Vlaanderen werd de biodiversiteit voor een natuurgebied zo omvangrijk in kaart gebracht als met dit unieke rapport, uitgegeven door vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het lijvige rapport van 356 pagina's is een samenwerking van specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en de vzw Natuurpunt Studie, experten van de UHasselt en KU Leuven én de medewerkers van het Provinciaal Natuurcentrum samen met tientallen vrijwilligers van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) en Natuurpunt

Blikvanger in het rapport is de soortenlijst van alle planten- en diersoorten die waargenomen werden in de periode 2000-2020, aangevuld met 874 relevante historische waarnemingen en 40 recente waarnemingen. Samen goed voor meer dan 9.000 planten- en diersoorten!

 

Met entomoloog Zoë Vanstraelen, draagt ook Bezoekerscentrum Lieteberg haar steentje bij

Bezoekerscentrum Lieteberg is trots, want onze eigen entomoloog Zoë Vanstraelen, verantwoordelijke voor educatie van Bezoekerscentrum Lieteberg schreef mee aan dit rapport. Als lid van de Werkgroep Bladmineerders van de V.V.E. (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) en de Werkgroep Ongewervelden van LIKONA (Limburgse Koepel voor Natuurstudie) is ze zelf meermaals per jaar actief bezig met de inventarisatie van nachtvlinders in het Nationaal Park Hoge Kempen. Tal van nachtvlindersoorten hebben hun hoofdverspreidingsgebied in de Kempen. Elders in Vlaanderen zijn ze vaak zeldzaam of ontbreken ze helemaal. Benieuwd naar haar expertise en bijdrage? Lees dan zeker het hoofdstuk "Nachtvlinders" binnen het deel "Focus op soortengroepen".

 

Belangrijk instrument voor duurzaam beheer

Het rapport is een belangrijk instrument om in de toekomst aan duurzaam beheer te doen in het Nationaal Park Hoge Kempen. En om te evalueren wat de impact van dit beheer is op het behoud van de biodiversiteit. Het biedt ook antwoorden op de volgende vragen:

  • Hoe is het landschap ontstaan en welke habitats komen er voor?

  • Hoe zit het met de biodiversiteit in het Nationaal Park?

  • Welke planten en dieren zijn er waargenomen en hoe is het met ze gesteld?

  • Welk wetenschappelijk onderzoek gebeurt er?

Interesse?

Ben je natuurliefhebber en wil je meer weten over de planten- en diersoorten in het Nationaal Park? Koop dan jouw gedrukt exemplaar via de webshop van Wandelen in Limburg (€ 14,50, oplage is beperkt) of vraag hier het gratis digitale rapport in jouw mailbox aan.