Officiële opening vernieuwd bezoekersonthaal Lieteberg

29 Sep Onder een stralende ochtendzon knipten we op zondag 29 september het gouden lintje voor de feestelijke opening van ons vernieuwde bezoekersonthaal. Dit is een eerste en belangrijke mijlpaal in de transformatie naar hét Belevingscentrum Biodiversiteit Lieteberg. De uitbreidings- en verbouwingswerken, die een jaar geleden van start gingen, zijn afgerond. Voortaan verwelkomen we onze bezoekers in een gloednieuwe onthaalruimte waar we de toon zetten voor een betoverende reis door de lokale biodiversiteit die alleen hier in het Nationaal Park Hoge Kempen te vinden is. In de vernieuwde horecaruimte verwennen de medewerkers van Arbeidskansen vzw bezoekers binnenkort met een heerlijk buffet.

Door de opengetrokken voorgevels krijgen bezoekers nu meteen een goed zicht op alle boeiende activiteiten bij Lieteberg. De ontvangstruimte werd uitgebreid en kreeg een volledig nieuwe belevingsvolle invulling. Daarnaast beschikt Lieteberg nu ook over een multifunctionele zaal voor de ontvangst van groepen, de organisatie van lezingen en workshops, … Nieuwe en meer sanitaire voorzieningen werden geïntegreerd zodat bezoekers gemakkelijker hun weg vinden.  Deze werkzaamheden werden mogelijk gemaakt dankzij de middelen ten bedrage van 2 miljoen euro voor het hefboomrelanceproject “Belevingscentrum Biodiversiteit Lieteberg” van Toerisme Vlaanderen.

Dankzij deze aanpassingswerken kan Lieteberg nog beter haar vertrouwde troeven uitspelen en tot 200.000 bezoekers per jaar ontvangen. Bezoekers vinden hier alle toeristische informatie om het Nationaal Park Hoge Kempen te ontdekken. Het nieuwe belevingscentrum is de ideale startplek voor wandelingen, fietstochten en natuurbeleving. Hier vind je alle services terug: van fietsverhuur, fietsoplaadpunten, sanitaire voorzieningen tot een shop met toffe souvenirs en lokale (honing)producten en een uitgebreid horeca-aanbod. Lieteberg heeft ook een traditie in sociale tewerkstelling. Die zetten we binnenkort verder met Arbeidskansen vzw die instaat voor de uitbating van de vernieuwde ‘Bistro Lieteberg’ waar 7 dagen op 7 een warm buffet zal klaarstaan.

In de zomer van 2025 wordt ook het insectenmuseum omgevormd tot een belevingsvolle tentoonstelling op innovatief hoogstaand niveau. Dankzij de financiële ondersteuning ten bedrage van 1 miljoen euro van Limburg Sterk Merk kunnen we rekenen op de expertise van het scenografisch bureau Alfavision. Met een educatieve en multimediale aanpak, nieuwe technologieën, storytelling en een kwalitatief decor willen we bezoekers hier onderdompelen in de unieke lokale biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Met een digitale laag brengen we ook het uitzonderlijke panoramisch schilderij “Het Panorama van de Kempen” tot leven. Zo krijgt dit belangrijk lokaal erfgoed haar verdiende aandacht. De opening van de nieuwe tentoonstelling staat gepland voor oktober 2025.

We verweven die indoor beleving ook met wat er buiten aan natuurbeleving te ervaren is. Het Blotevoetenpad, dat een belangrijke topattractie voor jong en oud is en blijft, zal hier integraal deel van uitmaken. We willen niet alleen door verwondering inzetten op bewustwording van het belang van biodiversiteit maar ook inzetten op bescherming ervan door mensen zelf, in gezins- of groepsverband, op onderzoek uit te sturen.

Daarna trapten we ‘Lieteberg Feest!’ in gang: een boeiende dag voor jong én oud met heel wat toffe activiteiten in en rond Lieteberg in samenwerking met onze partners en vrijwilligers.