Welkom op de Lietewerf. Wij blijven open!

In september 2023 zijn onze verbouwingswerken van start gegaan. Ook tijdens de werken blijft Bezoekerscentrum Lieteberg dagelijks open. En het goede nieuws: het wordt alleen maar mooier en leuker!


         

Naar hét Belevingscentrum voor Biodiversiteit Lieteberg

Het behoud van biodiversiteit is van levensbelang voor de mens. Bezoekerscentrum Lieteberg en gemeente Zutendaal hebben daarom grote ambities. Wij willen doorgroeien tot hét belevingscentrum voor biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen en de Euregio. Vandaag is Bezoekerscentrum Lieteberg één van de grote publiekstrekkers als toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Vooral het Blotevoetenpad, het eerste en meest verrassende in Vlaanderen, is erg populair. Samen met het insectenmuseum “Entomopolis” en de Vlindertuin, waar inheemse vlinders gekweekt worden, trekt Bezoekerscentrum Lieteberg jaarlijks 130.000 tot 150.000 bezoekers.

Om in de toekomst 200.000 bezoekers te kunnen onderdompelen met een all-weather aanbod rond biodiversiteit is een uitbreiding van de bestaande infrastructuur noodzakelijk. De werkzaamheden, die eind september 2023 van start gingen, omvatten de uitbreiding van de balie en ontvangstruimte, de toevoeging van een multifunctionele zaal, het integreren en uitbreiden van de sanitaire voorzieningen en de vernieuwing van de cafetaria en kantoorruimtes. Het gebouw krijgt een beter aanzicht naar de buitenkant van de site. Door het opentrekken van de voorgevels voelen bezoekers zich nog meer welkom en krijgen ze meteen een goed zicht op de boeiende activiteiten van het bezoekerscentrum.

De verbouwingswerkzaamheden, onder leiding van Architectuur Depot, hebben 1 jaar geduurd. De werken werden mogelijk gemaakt dankzij middelen ten bedrage van 2 miljoen euro voor het hefboomrelanceproject “Belevingscentrum biodiversiteit Lieteberg” van Toerisme Vlaanderen. Voor de uitbouw van het museum van Lieteberg kunnen we onder meer rekenen op financiering door Limburg Sterk Merk. De herinrichtingswerken van het museum zijn voorzien in de zomer en het najaar van 2025. Naast een nieuwe indoor beleving, zetten we ook in op een sterke buitenbeleving. Wat je in de toekomst eerst binnen in het nieuwe museum ontdekt en leert, kan je daarna ook buiten beleven. Voor de financiering van deze buitenbeleving kunnen we beroep doen op Leader-middelen van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

 

 

Volg hieronder de regelmatige updates van onze LieteWerf!

20 augustus 2024: Goedkeuring Projectaanvraag Leader "Buitenbeleving biodiversiteit Lieteberg"

Het project ‘Belevingscentrum Biodiversiteit Lieteberg’ is meer dan een heuse nieuwe invulling van het bestaande insectenmuseum. De indoor beleving die vooral inzet op bewustwording van het belang van biodiversiteit door verwondering willen we ook verweven met wat er buiten aan natuurbeleving te ervaren is.

Door een sterke en interactieve buitenbeleving willen we inzetten op de bescherming van biodiversiteit door mensen zelf, in gezins- of groepsverband, op onderzoek uit te sturen. De bezoekers leren in de toekomst op de kringloop Blotevoetenpad, de kringloop Lieteberg en de kringloop Nationaal Park Hoge Kempen alles over gebiedseigen flora, fauna, natuurbeheer en natuurbescherming. Zowel families, natuurkenners als (scholen)groepen zullen hun gading hierin vinden. Groepen kunnen hierbij beroep doen op een gids of zelf op onderzoek uittrekken aan de hand van een uitgewerkt educatief pakket.

Deze werken kunnen we maar realiseren dankzij de samenwerking met Gemeente Zutendaal en onze inhoudelijke partners Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Limburgs Landschap, Natuurlijk Zutendaal, het Provinciaal Natuurcentrum en onze gidsen en vrijwilligers. Voor de financiering kunnen we hiervoor gedeeltelijk rekenen op Leader-middelen van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Eind augustus ontvingen we het goede nieuws dat onze LEADER-projectaanvraag werd goedgekeurd.

 

 

23 mei 2024: Een eerste inkijk op de plannen van hét Belevingscentrum Biodiversiteit Nationaal Park Hoge Kempen

De uitbreiding en vernieuwing van onze bestaande infrastructuur krijgt al concreet vorm. Maar ook achter de schermen van de “LieteWerf” werken we aan een volledig nieuwe invulling van het bestaande insectenmuseum. Vandaag gaven we onze partners een eerste inkijk op die ambitieuze plannen.

We verleggen de huidige focus van een museum over insecten naar een unieke belevingsvolle trekpleister waar je kennismaakt met de lokale biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dankzij de financiële ondersteuning ten bedrage van 1 miljoen euro van Limburg Sterk Merk kunnen we rekenen op de expertise van het scenografisch bureau Alfavision voor de uitwerking van een kwaliteitsvolle tentoonstelling op innovatief hoogstaand niveau. Met een multimediale aanpak, nieuwe technologieën, storytelling en een kwalitatief decor zullen bezoekers ondergedompeld worden in de lokale biodiversiteit.

De indoor beleving wordt verweven met wat er ook buiten, in Lieteberg zelf, in Zutendaal en het Nationaal Park Hoge Kempen aan natuurbeleving te ervaren is. Een bezoek aan het nieuwe Belevingscentrum Biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen zal garant staan voor één en al beleving en ontdekking. Zowel families, natuurkenners als (scholen)groepen zullen zich hun bezoek nog lang herinneren. Biodiversiteit belangt ons allen aan en daarom is het essentieel een verhaal te brengen dat raakt en blijft plakken.

We staan nu aan de start van de uitwerking van het verhaal en kunnen daarbij ook rekenen op onze projectpartners, waaronder terreinbeheerders, wetenschappelijke instellingen, overheidsinstellingen en experts op vlak van biodiversiteit om ons inhoudelijk bij te staan. We zetten niet alleen in op bewustwording door verwondering maar kiezen ook weloverwogen voor het tot leven brengen van de biodiversiteitsthema’s uit de leerdoelen van scholen. In onze nieuwe educatieve ruimte creëren we meerwaarde voor groepen met een professionele gids. In de zomer van 2025 gaan we effectief aan de slag met de nieuwe invulling van de 600 m² van het huidige museum. Dit betekent dat het museum in de zomer van 2025 tijdelijk zal sluiten. De andere attracties van Lieteberg, waaronder het Blotevoetenpad en de Vlindertuin blijven open voor publiek.

De eerste look-and-feel van wat jullie van het nieuwe belevingscentrum kunnen verwachten, krijgen we in oktober 2024 te zien met de opening van de vernieuwde uitgebreide onthaalruimte. Want een toekomstig avontuur bij Lieteberg begint al meteen in de onthaalruimte die de toon zet voor een betoverende reis door de lokale biodiversiteit. De opening van de volledig nieuw ingerichte tentoonstelling staat gepland voor oktober 2025.

“Biodiversiteit is van levensbelang. Wij zijn dan ook blij dat we met deze financiële ondersteuning vleugels kunnen geven aan de mooie ambities van gemeente Zutendaal en Bezoekerscentrum Lieteberg. Net zoals de libel geven we Pier de mier en zijn vrienden de nodige slagkracht om een voorsprong te kunnen nemen in de bewustwording van het belang van biodiversiteit. Dankzij deze nieuwe stappen kan Bezoekerscentrum Lieteberg als boeiende en inspirerende toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen haar strategisch belang voor het toerisme in Limburg versterken.” licht Jos Lantmeeters, gouverneur – voorzitter directiecomité Limburg Sterk Merk toe.

                

 

 

28 maart 2024: Tijdelijke verhuis onthaalbalie en Pop-Up cafetaria

Op 28 maart namen we afscheid van onze oude ontvangstruimte. We verhuizen tijdelijk naar de overkant. We ontvangen jullie vanaf 29 maart graag in onze tijdelijke ontvangstruimte in het gebouw waar vroeger de cafetaria gehuisvest was. Ook onze Pop-Up Cafetaria kan je hier vinden. Ondertussen wordt er flink verder gewerkt aan een gloednieuwe ontvangstruimte én horeca-uitbreiding.

We blijven 7 dagen op 7 open voor jullie en trachten de hinder zoveel mogelijk te beperken. Onze baliemedewerkers staan klaar om al jullie vragen te beantwoorden. Van harte welkom!

 

27 februari 2024: Toekomstige samenwerking met Arbeidskansen vzw

De werken voor de uitbreiding en vernieuwing van het onthaal met een polyvalente ruimte en nieuwe sanitaire voorzieningen draaien op volle toeren. Maar ook achter de schermen zitten we niet stil. De Lieteberg vzw en Arbeidskansen vzw ondertekenden op 27 februari 2024 een engagementsverklaring.
 
Naast de uitbreidingswerken zullen we in 2025 het insectenmuseum Entomopolis ombouwen tot hét belevingscentrum voor biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen. Om onze toekomstige bezoekers met een dagvullend programma van leerrijke en avontuurlijke attracties te laten genieten van een uitgebreid horeca-aanbod, zal Arbeidskansen vzw de uitbating van de horeca-faciliteiten bij Bezoekerscentrum Lieteberg verzorgen. Op die manier willen we vanuit de Lieteberg vzw ook bijdragen aan meer arbeidsmogelijkheden voor mensen met een afstand tot de gewone arbeidsmarkt.
 
 

Vanaf 7 november 2023: Opening Pop-Up Cafetaria Lieteberg

Op zondag 6 november 2023 opende Cafetaria Lieteberg in haar bekende opbouw voor het laatst de deuren. Vanaf 7 november starten de verbouwingswerken van de cafetaria. Ze wordt uitgerust met een gloednieuwe keuken, grote uitnodigende ramen aan de voorkant én een nieuwe frisse inrichting. Onze drijvende krachten Lutgarde en Juan werden in de bloemetjes gezet voor hun jarenlange inzet voor Cafetaria Lieteberg. Uiteraard blijven deze waardevolle collega's actief in ons Bezoekerscentrum. In de tussentijd is iedereen welkom voor een warme koffie of thee, lekker honingbier, zoete honingwijn of een frisdrank in onze gezellige Pop-Up Cafetaria aan de onthaalbalie. Ook het insectenmuseum Entomopolis en het toeristisch onthaal blijft dagelijks open. Het Blotevoetenpad gaat in winterslaap tot en met 15 maart 2024. 
 

23 oktober 2023: Gunning scenografie-opdracht aan Alfavision

Op 23 oktober 2023 gunde Gemeente Zutendaal de opdracht "Scenografie Biodiversiteitsexpositie Lieteberg" toe aan het studiebureau Alfavision.  Zij staan, samen met het kernteam, bestaande uit leden van het Bestuursorgaan van Lieteberg vzw en medewerkers van Bezoekerscentrum Lieteberg, in voor het ontwerp en de herinrichting van de bestaande expositieruimtes met een beschikbare oppervlakte van 600m². In de nieuwe interactieve tentoonstelling over de lokale biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen, zal, zowel binnen als buiten, beleving centraal staan. Op die manier willen we niet alleen inzetten op educatie en bewustwording, maar ook herinneringen creëren en zo tegemoet komen aan de veranderende verwachtingen van de bezoekers.

Door samen te werken met onze partners zoals terreinbeheerders, wetenschappelijke instellingen en overheidsinstellingen en experts op het gebied van biodiversiteit, ecologie en technologie, streven we ernaar om een boeiende en diepgaande leerervaring te creëren voor jong en oud. We willen zowel ervaringszoekers als meerwaardezoekers als professionals, individueel of in groep, verrassen en stimuleren om te ontdekken, te ervaren en te onderzoeken. We hebben de ambitie om niet alleen de lokale gemeenschap te bedienen, maar ook een brug te slaan tussen regio's en over grenzen heen. Het Euregionale karakter van het centrum zal zorgen voor een brede uitwisseling van kennis en perspectieven over biodiversiteit en natuurbehoud.

 

Vanaf 28 september 2023: Nieuwe expo "De Vlinderschatkamer van Lieteberg"

Het Bezoekerscentrum Lieteberg blijft tijdens de renovatieperiode toegankelijk voor het publiek. Ook tijdens de verbouwingen blijven we onze bezoekers boeiende ervaringen aanbieden. Daarom openden we eind september in ons insectenmuseum “Entomopolis” de tijdelijke tentoonstelling “De Vlinderschatkamer van Lieteberg”.

“De Vlinderschatkamer van Lieteberg” is een eerbetoon aan de kleurrijke wereld van dagvlinders in Vlaanderen. Deze gevleugelde vrienden spelen een cruciale rol als indicatoren van de gezondheid van ons milieu en fungeren zo als ambassadeurs van biodiversiteit. De tentoonstelling bevat zowel educatieve als interactieve elementen om bezoekers een dieper inzicht te geven in de delicate balans van ons ecosysteem. Op die manier willen we mensen bewust maken met welke kleine ingrepen ze kunnen meehelpen aan het verbeteren van de leefomgeving van vlinders. Want samen kunnen we een positieve impact hebben op onze natuurpracht.

28 september 2023: Officieel startschot werken door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. 

Onder een stralende zon gaf Vlaams minister Zuhal Demir, samen met Ann Schrijvers, Burgemeester Gemeente Zutendaal, Dirk Smits, Schepen van Toerisme Gemeente Zutendaal en Voorzitter EVA Lieteberg en Sofie Wyns, Coördinator Bezoekerscentrum Lieteberg, het officiële startschot van onze Lietewerf: de uitbreidingswerken om tegen eind 2024 uit te groeien tot hét belevingscentrum voor biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen en de Euregio. We dompelden de minister daarom onder met levende vlinders, dé ambassadeurs van de lokale biodiversiteit.